A sügér horgászata I.
Felszerelés
Horgászfelszerelésünk kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell vennünk sze-rény testméreteit. Kis mérete ellenére a horgon szívósan küzd, tartósan és elszántan kirohanva védekezik, többször a vízinövényzet vagy a fenék felé tör miközben a part felé kormányozzuk horgászbotunkkal. Rendkívül élvezetes dolog egy-egy szebb pél-dányt kifogni.
Szerelékünket ne méretezzük túl, ne haladjunk a durvítás irányába, mondván, hogy a biztonságra törekszünk, mert egy-egy kacsacsőrű csuka is felveheti a sügérnek szánt csalit és a könnyű felszereléssel garantáltan nem tudjuk felvenni a versenyt a csuka erejével és vesztesen kell búcsút intenünk a halnak.
Nem ritka vendég sügerezés közben a csuka
 
Ez valóban így igaz, de ha erős szerelékkel horgászunk, akkor pontosan azt veszít-jük el amiért a partra mentünk, a horgászat élvezetét! A durva szereléken nem érez-hető a hal reagálása és nem kell fárasztanunk, csak a víz tetején kiszánkóztatni a sügért. Így valóban nem élvezetes sügérre horgászni! Finomszerelékkel annál in-kább!!!
 
BOTOK: a horgászbot összefoglaló fogalom, természetesen az általunk választott horgászmódszer és a terep adottságai határozzák meg, hogy milyen botot válasz-szunk. Nézzünk meg néhány alkalmas pálcát.
spiccbotok: a spiccbotos horgászat nagyon élvezetes apróhalakra és a kis ragado-zókra egyaránt. A finom, tűspiccel szerelt horgászbot és a vékony damil a hal minden egyes mozdulatát közvetíti a karunkba, amiről lehet oldalakat írni, de sokkal kelleme-sebb dolog néhány másodpercig ezt érezni.
Kitűnő szórakozás a spiccbotos kisrablózás
 
A spiccbotok hossza mindig a horgászvíz tulajdonságaihoz kell, hogy igazodjon. A nem túl mély kis csatornákon elegendő egy 3-4 méteres könnyű spiccbot, míg a mé-lyebb vizeken, ahol kevés partmenti vízinövényzet található, ott tanácsosabb egy hosszabb - 5 méter körüli ? bot amivel a csatorna közepére is be lehet érni.
rezgőspicces botok: ahogy a neve is mutatja, nem kell kapásjelzőt használnunk, ha ezzel a bottal horgászunk, mert a rendkívül vékony, érzékeny spicc hajlása illetve kiegyenesedése jelzi a pikkelyes vendégek érdeklődését. A szerelék bevetése után egy kissé meg kell a damilt feszíteni, de csak olyan mértékben, hogy egy picit hajol-jon meg a bot a szerelék irányába. Ebben az esetben a tőlünk távolodó és a szerelé-ket felénk hozó hal kapását is jól érzékelhetjük.
A "legdurvább" is érzékeny a lelke mélyén
Az esetek többségében ezeket a botokat három különböző erősségű spiccel szerelik fel a gyártók. A legvéknyabb kb. 5, míg a legvastagabb 15 gramm dobósúlyú. A velük való horgászat szinte az úszós horgászathoz hasonló finomsággal gyakorolható, az-zal a különbséggel, hogy itt a szerelékünk mindig a fenék közelében van.
Ezek a botok nagyon sokoldalúak, akár 0-ás körforgókat és apró twisztereket is ve-zethetünk segítségükkel. A pergetés teljes élvezetéhez mégis egy igazi pergetőbot illik, hasonlóan finom spiccel mint a rezgőé.
pergető botok: a sügeres pergetőbotnak nem kell annyi kritériumnak megfelelnie mint például egy süllő- vagy harcsa horgászat esetében.
Fontos a nagy spiccgyűrű, különösen téli pergetésnél előnyös, mert nem fagy bele a víz
 
A sügér nem fejt ki akkora ellenállást mint egy nagytestű ragadozó, így nincsen a bot annyira igénybe véve, tehát nem szükséges az aktuális csúcsmodellek közül válasz-tani ahhoz, hogy élvezzük a horgászatot. Természetesen ha valaki olyan megszállott sügeres mint én, akkor szerezze be a legjobbak egyikét, mert a jobb minőségű bottal élvezetesebb a horgászat. Vegyük sorra, hogy milyen igényeknek kell eleget tenni a pergető botunknak.
A bot az ultra light (szuper könnyű) pergető kategóriába tartozzon. Ez a könnyűség nem a bot tömegére, hanem a dobósúlyára utal. Ebbe a csoportba tartozó botok 2-20 gramm dobósúly tartományban mozognak.
Az, hogy milyen hosszúságú botot vásároljunk, a meghorgászni kívánt vízterülettől függ, kis csatornákra elegendő a 2,10-2,40, míg nagyobb állóvizekre inkább a 2,40-3,00 méter közöttiekre tegyük le voksunkat.
 
ORSÓK: a legfontosabb dolog, hogy a bot és az orsó megfelelő összhangban le-gyen, vagyis ne legyen a túl könnyű orsótól a bot fejnehéz és a másik véglet sem tanácsos, ha az orsó nehéz a bothoz, mert az dobás közben kedvezőtlenül befolyá-solja a dobástávot. Különösen fontos ez a pergető horgászat esetében, rezgőspicce-zésnél kevésbé érzékeljük.
Ügyeljünk a bot jó súlyeloszlására
 
Általában a 20-as méretű orsók megfelelnek céljainknak, finoman állítható fékkel, mert vékony damillal horgászunk, s elég egy pillanatnyi letapadás, elvesztettük a ha-lat. Áttétele 1:5,0 vagy ennél kicsit nagyobb is lehet, így könnyebben tudjuk a lassú csalivezetést megoldani mint egy kisebb áttételű orsóval.
 
DAMILOK: véleményem szerint a mai csúcsminőségű damilok esetében nem indo-kolt a 0,14-es monofilnál erősebből szereléket készítenünk a spiccbotra vagy orsónk dobjára tekercselni. Szakítószilárdságuk 2 kg felett van, jó lenne ha egyszer a végle-tekig ki kellene használnunk a terhelését, akkora sügerek élnének vízeinkben.
Az egyetlen követelmény, hogy megfelelően lágy és alacsony  ?emlékezetű? legyen, ami azt jelenti, hogy nem hurkásodik az orsó dobján, se nem ?kockásodik? a szerelő-létráról letekert damil.
Ez a damil jó választás
 
HORGOK: a hal méreteit figyelembe véve, nem indokolt a nagy méretű, vastag húsú horgok használata. Nagy méret alatt a 8-10-es számúnál nagyobb méretűekre gondolok. A horog méretét a várható sügerek mérete illetve a felhasznált csali fajtája és mérete döntően befolyásolja. (Külföldi szakirodalomban nem egyszer találunk uta-lásokat 1-2-es méretű horgokra, de ne feledjük, ott sokkal nagyobbra nőnek a sügerek mint nálunk!)
Vannak akik a hármashorgokat részesítik előnyben, különösen akkor, ha csukave-szélyes a vízterület. Ezt nem látom indokoltnak. Napsütéses időben sem járkálunk a városban felhúzott esernyővel mert majd egyszer eleredhet az eső. Szereljük fel az erősebb összeállítást akkor, ha már volt csuka kapásunk és azt elszalasztottuk a fi-nomszerelékkel, s úgy döntünk, hogy a csukákat vesszük üldözőbe a horgászat to-vábbi részében.
 
ÚSZÓK: 10-15 éve még általános volt, hogy csukázó méretű, 20-25 grammos úszókkal horgásztak sügérre. Ez teljesen indokolatlan, bőven elég egy 3 g teherbírá-sú úszó, vastagabb műanyag antennával, amely a nagyobb csalikat (egy szál trá-gyagiliszta, kisebb halszelet) is elbírja.
  Egy bevált modell

MOHOSZ kártya

MOHOSZ kártya

Egyesületek

Cím 
Alkaloida Lombik Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Apagy Horgász Egyesület (Apagy)
Barátság Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Beregdaróc Civil Fejlődéséért Szabadidő és Horgász Egyesület (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát Horgász Egyesület (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Bezdéd Horgász Egyesület (Tiszabezdéd)
Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat Horgász Egyesület (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Demecseri Sporthorgász Egyesület (Demecser)
Dolgozók Sporthorgász Egyesület (Kisvárda)
Ecsedi Láp Horgász Egyesület (Nagyecsed)
Fekete István Környezetvédelmi és Horgász Egyesület (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas Horgász Egyesület (Mándok)
Folyam Horgász Egyesület (Beregsurány)
HO-HO 2004 Horgász Egyesület (Tyukod)
Ho-Ho Horgász Egyesület (Mándok)
Holt-Szamos Horgász Egyesület (Szamossályi)
Ibrányi Horgász Egyesület (Ibrány)
KEMÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Király Horgász Egyesület (Mezőladány)
Kis-Tisza Horgászegyesület (Kisar)
Kraszna Horgász Egyesület (Kocsord)
Kurucz Horgász Egyesület (Tarpa)
Leveleki Horgász Egyesület (Levelek)
Lokomotív Horgász Egyesület (Záhony)
Magyar Pergetőhorgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi Horgász Egyesület (Máriapócs)
Nagykállói Sporthorgász Egyesület (Nagykálló)
Nagyközségi Horgász Egyesület (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesület (Nyíregyháza)
Nyírteleki Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Olcsva Horgász Egyesület (Olcsva)
Postás Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Régi Iparosok Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Réti Csík Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület (Kocsord)
Rétközi Horgász Egyesület (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár Horgász Egyesület (Szabolcs)
SZÁÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki Horgász Egyesület (Mátészalka)
Székelyi Víztározó Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Téglagyár Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Textiles Sporthorgász Egyesület (Nagyhalász)
Timári Horgász Egyesület (Timár)
Tisza-Rétköz Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti Horgász Egyesület (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Tiszadadai Sulyom Természet-és Környezetvédő Egyesület (Tiszadada)
Tiszamenti Horgász Egyesület (Rakamaz)
Tiszanagyfalui Horgász Egyesület (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti Horgász Egyesület (Gávavencsellő)
Tiszavirág HE (Milota)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Gulács)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Tiszadob)
Tokaji Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Tuzsér-Komoró „Barátság” Horgász Egyesület (Tuzsér)
Új Élet Horgász és Környezetvédelmi Egyesület (Tiszalök)
Vasas Horgász Egyesület (Nyírbátor)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Gyüre)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyíregyháza)
Zöld Nádszál Horgász Egyesület (Nyíregyháza)

logo color 700

csaszar presszo 1

ozetanya.jpg

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19